Antalya Martı Adası Dalış Etkinliği

Martı Adası Etinliğimiz ile, Hayatın Tadını Çıkar !!! #sicanadasidegilmarti

İrtibat tel: 0 505 4424542- Hemen Rezervasyon yap.

Martı Adası Dalış Programı

09.15: Setur Marina (Büyük Liman) içindeki Migros önünde buluşma
09.30 : Dalış teknesine varış ve kayıtlar.
10:00: Dalış teknesinin limandan 16 dk. mesafedeki Martı adasına hareket etmesiyle birlikte günlük dalış ve tur programı hakkında bilgi verilmesi
10:16: Teknenin Martı adasına varışı itibarıyla Dalış Eğitmenleri tarafından katılımcılarımıza, dalış esnasında bilmeleri ve uygulamaları gereken dalış kuralları hakkında eğitim verilmesi. Temel eğitimin ardından en fazla 5’erli gruplar halinde dalışlara koyun en sığ yerinden başlanmasıyla birlikte dalışların yapılması. Her grupta en az 1 Eğitmen ve 1 Rehber Balıkadam dalgıçlara eşlik etmektedir.
10:45: Dalışların başlaması.
12:00: Öğle yemeği (salata, spagetti ve tavuk)
13:00: Dalışlara devam edilmesi
14:30: Dalışların tamamlanmasıyla Setur Marina (Büyük Limana) doğru hareket edilmesi.
15.00: Setur Marina (Büyük Limana) varış
NOT: Dalış yapmayan katılımcılarımız da tüm dalış turu süresince yüzme, şnorkel yapma güneşlenme ve dinlenme imkanına sahiptir.
Dalışlarlar ticari dalış merkezleri güvencesiyle yapılmaktadır.

Martı Adası Hakkında

Antalya’nın batısında Büyük Liman’a birkaç kilometre uzaklıkta bulunan, bir piknik ve plaj alanı olan Topçam bölgesinin karşısında yer alan bu küçük ada, dalıcıların ilgisini çeken bir bölgedir. Sahile bakan batı yakası sığdır. Zemin genellikle ince kum ile kaplıdır. Sıçan Adası’nın en ilgi çekici bölümü kuzeydoğu yakasıdır. Kayalık dip yapısı 24 metreye kadar uzanarak dalıcılar için hoş bir görsellik sunmaktadır. Aynı zamanda doğusunda ufak bir mağaranın olması dalıcılar için güzel bir sürpriz yaratmaktadır. Batıdan esen poyrazın dalga yaratmamasına rağmen rüzgâr şiddetine bağlı olarak yüzey akıntılarına neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir. Günlük tekne gezisine çıkanların da ilgi odağıdır.

Martı Adası Tüplü Dalış
Martı Adası ve Muhteşem Manzarası

Martı Adası mı? Sıçan Adası mı?

Prof. Dr. Mustafa Adak Ada hakkında şu bilgileri aktarmaktadır:

“Eski Yunanca ve Latince kaynaklarında bu küçücük ada, sayısız İlkçağ ve Ortaçağ yazarları tarafından zikredilmektedir. Ayrıca, adaya insanoğlunun günümüze kadar verdiği çeşitli adlar vardır. Ada için kayda geçmiş en erken ad Lyrnateia’dır. Bu adı, MÖ 5. yüzyılın ortalarında yazan Pseudo – Skylaks’tan öğreniyoruz. Ada bu adı karşı kıyıdaki Beldibi Beldesi’ne yakın olan Lyrnas Kenti’nden almış olmalıdır. Buraya MÖ 8. veya 7. yüzyılda Edremit Körfezi’nden gelen Aiol göçmenleri yerleşmiştir. Adanın Roma Dönemi’ndeki adı Attelebusa / Attelebussa’dır. Bu da ‘Çekirge Adası’ anlamına gelmektedir. ”

“Ortaçağ’a gelindiğinde ise, öncelikle İtalyan denizcileri için hazırlanmış olan bahriye namelerde ada Renathia, Aratia, Arnatia, Ranatia ve benzeri adlar altında kayda geçmiştir. Marino Sanudo’nun 1321 yılında kaleme aldığı bir bahriye namede, denizcilerin adanın karşısında iyi içme suyu bulabilecekleri de not edilmiştir. Söz konusu akarsu Küçük Çaltıcak Plajı’nın kuzey kenarında denize ulaşan Acısu olmalıdır. Piri Reis ise, 1522 yılında hazırladığı bahriye kitabında burasının adını Güvercin Adası olarak vermiş ve adanın Antalya Limanı’ndan on iki mil uzaklıkta olduğunu not düşmüştür. Aynı esere eklediği haritada ise adanın adını Kuş Adası olarak belirtmiştir. 18. ve 19. yüzyıl kaynaklarında adanın adı Rasat olarak geçmektedir. Günümüzde ise ada Sıçan Adası adı altında bilinmektedir.”

“Araştırmamı bitirdikten sonra insanoğlunun adaya mal ettiği bazı adlara ancak anlam verebildim. Piri Reis’in kullandığı adlar isabetlidir. Çünkü güvercin, martı ve başka kuş türleri burada barınak kurarak adayı kuluçkalık alanı olarak kullanmaktadır. Adada yılan gibi bazı sürüngenlerin yanı sıra bir iki sıçan da gördüm. Adaya ayak basmadan önce burasının sıçana benzememesine rağmen halkımız tarafından bu hayvana benzetildiğini düşünüyordum. Demek ki yanılmışım. Adaya yapmış olduğum keşif gezisi, burasının tarihte çeşitli işlevler görmüş olduğunu kanıtladı.”

Comments are closed.